Over ons


Kratzfuss is opgericht in de lente van 2015. Het idee van een herenkamerkoor is ontsproten uit een ontmoeting tussen Stefaan Van de Winkel en zijn jeugdvriend Philippe Souvagie, een professioneel zanger, percussionist en gevierd bariton van het Vlaams Radiokoor.

Ze fantaseerden enthousiast over een kwalitatief hoogstaand mannenkoor en wat dit kan betekenen op muzikaal vlak en ook als vriendenkring.

Het bleef niet bij fantasie. Ze zochten 20 gemotiveerde zangers om samen een zoetgevooisde en harmonieuze klank te vormen: een groep van eerste en tweede tenoren, baritons en bassen die een ruim repertoire bemeestert, gaande van Engelse 16e eeuwse liederen, over Duitse romantiek, gospels, close harmony, film en entertainment muziek tot hedendaagse muziek, niet in het minst de muziek van componisten en musici uit hun thuisstad Aalst.

De naam “Kratzfuss” is een Oud-Duits woord voor reverence, een gebruikelijke begroeting in adellijke en vorstelijke kringen. De Kratzfuss-zangers tonen daarmee hun respect voor de traditie met een schalkse knipoog naar de toekomst, steeds goedgeluimd en met een gevoel van kameraadschap.

Sinds de oprichting trad Kratzfuss op met eigen matinee- of avondvullende concerten, werkte het mee aan plaatselijke kunst- en poëziefestivals, heeft het meegezongen in een poppentheater en zich ingeleefd als een soldatenkoor in Onvoltooid Landschap een hedendaags oratorium ter herdenking van de Grote Oorlog. Daarnaast heeft Kratzfuss carnavalshows opgevrolijkt, Kerstvieringen in kerken opgeluisterd, optredens verzorgd in een rusthuis, in een ruwbouwconstructie, in parkprieeltjes, werven, boten, winkelstraten en op vernissages. Elk jaar organiseren ze tussen Kerstmis en Nieuwjaar een enthousiast bijgewoonde café chantant, met jazzoptredens en exposities van lokale kunstenaars.

2020 zou hun eerste feestelijke lustrum worden. Het jaar werd goed ingezet met een concert in de Belgische ambassade in Parijs en beloofde ook een deelname aan de World Choir Games. De wereldwijde pandemie heeft de hele kunstensector echter anderhalf jaar op pauzeknop gezet.

In november 2021 was het eindelijk zover: Kratzfuss nam deel aan een korenfestival in Oudenaarde en als klap op de vuurpijl traden ze aan in de World Choir Games met als toemaatje een Friendship’s Concert in de Lullyzaal van de Gentse Opera… En met succes: Kratzfuss won goud in de categorie Vocal Ensembles & Chamber Choirs of equal voices van de Open Competitie. Ze vierden met trots hun plaats als eerste mannenkoor in deze categorie.

Deze deelname aan de WCG gaf Kratzfuss een bredere bekendheid en waardering en uitnodigingen volgden, o.a. om deel te nemen aan Koren voor C(H)OEURS 2022 in de Opera van Antwerpen - een samenwerking tussen Koor & Stem en Opera Ballet Vlaanderen -, om op treden op de zomerzondagse boekenbeurs van Leeshuus in Oostende, een festival in Sint-Martens-Bodegem en op de viering van 20 jaar vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in Parijs.

Voor de begeleiding kunnen ze steevast rekenen op Eva Caudron.